In het hofje ligt een speelplek langs de straat. Op deze speelplek staan twee bomen en wat struiken. Een groter speeltoestel staat in zand. De rest van de speelplek is betegeld, met onder het glijbaantje en het duikelrek rubbertegels. Verder staat er een wipkip en twee bankjes. Tijd voor meer groen. We horen graag uw wensen.
Definitief ontwerp samen gemaakt
In mei 2023 kon u uw mening geven tijdens een bijeenkomst en via deze website. Met uw wensen en ideeën heeft onze ontwerper een schetsontwerp voor de speelplek gemaakt. Tijdens een bijeenkomst in juli 2023 is dit schetsontwerp aan bewoners gepresenteerd. Bewoners konden vragen stellen en reageren op het schetsontwerp. U kon ook reageren via deze website.
Met deze reacties is het schetsontwerp op kleine punten nog aangepast tot het definitieve ontwerp. Hieronder vindt u het definitieve ontwerp met uitleg en een aantal 3D-visualisaties. Deze visualisaties geven een idee van hoe de speelplek er over een tijd uit kan zien.
De speelplek aan de Lutherhof wordt een levendige en groene plek voor kinderen en buurtbewoners. Een plek waar kinderen kunnen spelen en bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kunnen ontspannen. Met verschillende speeltoestellen, toegankelijke paden, een ontmoetingsplek en meer groen door bomen en planten. De nieuwe speelplek zorgt voor een prettige sfeer, meer biodiversiteit en een verkoelende omgeving tijdens warme dagen.
Spelen
Er komt een avontuurlijke speelronde op de speelplek met verschillende speelmogelijkheden. Een klein speeltoestel voor kleine kinderen waar zij kunnen klimmen en met een korte glijbaan. Een mini-nestschommel om samen te schommelen. Daarnaast blijft het grote speeltoestel staan. Ook komen er stapstenen, stappaaltjes, obstakelbalken, een wilgentunnel en een wilgenhutje op de speelplek. Onder de meeste speelmogelijkheden liggen houtsnippers. Deze blijven goed op hun plek liggen en zijn ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Onder het grote speeltoestel blijft het speelzand de ondergrond.
Ontmoeten
In het midden van de speelplek is ruimte om te ontmoeten en te zitten. Hier komen twee bankjes die worden gemaakt van de straattegels die nu op de speelplek liggen. De bankjes krijgen twee hoogteniveaus, waardoor kinderen en volwassenen op een fijne hoogte kunnen zitten. Dit pleintje met de bankjes kunt u bereiken via de drie toegangspaden van halfverharding (een soort grind). Daarnaast komt er bij de zandbak rond het grote speeltoestel nog een bankje dat er iets klassieker uitziet.
Groen
Vijf bomen zorgen voor schaduw op de speelplek. Zo kunnen kinderen ook op warme dagen op de speelplek spelen en hebben bewoners een plekje om in de schaduw te zitten. Daarnaast bieden de bomen schuilplek en voedsel voor vogels, insecten en misschien wel een eekhoorntje. Denk aan een kersenboom of een andere boom met bloemen. Twee bomen worden ongeveer 15 meter hoog. De andere drie bomen blijven iets lager en worden ongeveer 8 tot 10 meter hoog.
Langs de speelronde komt natuurlijke, wilde beplanting om het pad avontuurlijk te maken. Bijvoorbeeld de plantensoorten lijsterbes, krentenboompje of hazelaarstruiken. Daaronder komen planten die de bodem bedekken. Langs de zandbak wordt de beplanting lager. Hier komen meer bloeiende planten met heldere kleuren. Vrolijk en aantrekkelijk voor bijvoorbeeld vlinders. Denk aan planten zoals salie, duizendknoop (niet woekerend) of geraniums.
Het belang van groen
Een groene plek in de buurt is niet alleen mooi, maar ook gezond. Het zet kinderen aan tot buitenspelen en volwassenen aan tot een wandeling door de straat of een praatje met buurtgenoten. Natuur in de buurt werkt ontspannend, is goed voor de lichaamsbeweging en je krijgt frisse, schone lucht binnen. Meer groen is ook fijn op warme dagen. Bomen en struiken zorgen dan voor verkoeling en schaduw. Tot slot is meer natuur in de stad goed voor kleine dieren en insecten.
Het groener maken van speel- en ontmoetingsplekken is daarom een belangrijk project binnen het Programma Groen. Lees meer over groen in Hilversum.