Natuurinclusief (ver)bouwen en isoleren? Graag.Op deze pagina lees je alles over wat natuurinclusief bouwen en isoleren is, hoe je dat kunt doen en vind je links naar andere nuttige sites.
Submenu

Waarom natuurinclusief (ver)bouwen en isoleren?

Met natuurinclusief bouwen houdt u rekening met dieren en maakt u een gebouw en de omgeving geschikt voor hen. Zo zorgt u voor een betere leefomgeving voor deze dieren en helpt u hun te overleven. Ook voegt u zo meer natuur toe aan Hilversum. Dit biedt voordelen voor dieren en voor onszelf.

Gezondere leefomgeving

Natuurinclusief bouwen levert meer natuur en meer groen op. Dat zorgt weer voor een gezondere leefomgeving voor mensen. In een groene omgeving ontspannen we meer, hebben we minder stress en herstellen we sneller. Kinderen spelen vaker buiten in een groene omgeving en ook volwassenen worden uitgenodigd om te bewegen. Vitaliteit en gezondheid is ook een van de doelen van programma Groen.

Minder last van eikenprocessierups en muggen

Door natuurinclusief te bouwen nodigt u meer dieren uit om in en rond uw gebouw of woning te verblijven. Tussen die dieren zitten ook natuurlijke vijanden van vervelende insecten. Koolmeesjes en pimpelmeesjes geven hun jongen bijvoorbeeld graag eikenprocessierups om te eten. Gierzwaluwen, vleermuizen en kikkers eten graag muggen, en uilen eten muizen. Daar bent u dus mooi vanaf.

 

 

 

Beter klimaat

Meer groen is fijn voor de leefomgeving van dieren. Maar door meer groen aan te leggen, zorgen we ook dat Hilversum om kan gaan met de effecten van klimaatverandering, zoals hevigere buien, meer droogte en hittestress. Groenstroken of wadi's vangen bijvoorbeeld water op bij zwarte regenbuien en gaan zo wateroverlast tegen. En bomen, groene gevels en groene daken zorgen voor verkoeling op hete dagen. Klimaatadaptatie (omgaan met klimaatverandering) is ook een van de doelen van Programma Groen.

 

 

Meer biodiversiteit

Door natuurinclusief te bouwen, draagt u bij aan de biodiversiteit. Met biodiversiteit bedoelen we de hoeveelheid verschillende soorten planten en dieren die in een gebied aanwezig zijn. Deze verschillende soorten houden de natuur in evenwicht en maken de natuur sterker. Daardoor kan de natuur beter met veranderingen omgaan, zoals klimaatverandering. Biodiversiteit is ook een van de doelen van programma Groen.

 

Het is een goede investering

Natuurinclusief bouwen kost natuurlijk geld, maar het is een goede investering. Het biedt namelijk duurzame en goedkope oplossingen voor verschillende problemen, zoals luchtzuivering en wateropvang. Daarnaast waarderen mensen een groene leefomgeving en zijn zij bereid te betalen voor een groene leefomgeving. Zo levert natuurinclusief bouwen een directe financiële meerwaarde aan uw (ver)bouwproject of wordt u woning meer waard. Door natuurinclusief te (ver)bouwen voldoet u dus aan de wensen en eisen van de gemeente, andere belanghebbenden én toekomstige kopers en huurders.

 

 

Omgevingswet

De bescherming van planten en dieren is geregeld in de Omgevingswet. Het is verboden om beschermde dieren te storen, vangen of doden. Ook is het verboden hun rust-, verblijf- en nestplaatsen leeg te halen, weg te halen of kapot te maken. Huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen zijn de meest voorkomende beschermde dieren in Hilversum. Lees meer over deze regels op www.hilversum.nl

 

Genoeg redenen om natuurinclusief te (ver)bouwen dus!

 

 

 

 

 

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen