Natuurverbinding Laapersveld

Het spoorviaduct over de Diependaalselaan wordt nu gebruikt als parkeerplek en te brede onderhoudsweg. Dit grijze gebied kan een stuk groener gemaakt worden. Daarom gaan we dit viaduct aanpakken. En maken we het een verbinding tussen de natuurgebieden Laapersveld en Laapersheide.

Zo halen we het groen verder de stad in. De verbinding nodigt wandelaars, fietsers en sporters uit om de natuurgebieden in te gaan. Daarnaast kan dit een heerlijk ommetje in het groen worden voor de medewerkers van kantoren in Arenapark en Laapersveld.

De voorlopige planning van dit project is dat de natuurverbinding in het voorjaar van 2025 klaar moet zijn.

Definitief ontwerp

De natuurverbinding verbindt het recreatieve fietspad vanaf station Sportpark langs het spoor met de recreatieve paden in het GNR-natuurgebied Laapersveld. Langs het hek van het viaduct loopt een recht fietspad, met halverwege een bank om van het uitzicht op de Diependaalsekerk te genieten. Tussen het fietspad en het spoor komt een heuvelachtige brede groene zone met planten en struiken die ook in het natuurgebied Laapersveld voorkomen. Aan de andere kant van het spoor wordt de bestaande weg tussen Arenapark/Sportpark en de Laapersheide versmald zodat er groene bermen kunnen worden gemaakt.

Defintief ontwerp natuurverbinding Laapersveld
Defintief ontwerp natuurverbinding Laapersveld

Doorsnede definitief ontwerp

Op de doorsnede is te zien hoe breed de natuurzone is waardoor dieren zich kunnen bewegen tussen de stad en het natuurgebied. Door de heuveltjes en struiken hebben de dieren ook voldoende beschutting om niet te veel last te hebben van mensen en honden.

Doorsnede definitief ontwerp Laapersveld
Doorsnede definitief ontwerp Laapersveld

Diersoorten

We maken de natuurverbinding voor kleine diersoorten die zich ook thuis voelen in de groene tuinen in de stad. De vos is nu al waargenomen tot in het centrum van Hilversum en zal de natuurverbinding ook gaan of blijven gebruiken. Voor de egel is de verbinding een veilig alternatief voor het oversteken van de Diependaalselaan. De hommel, andere wilde bijen en verschillende vlindersoorten (zoals het bont zandoogje, gehakkelde aurelia en de kleine vos) zullen zich vliegend van bloem naar bloem verplaatsen over de natuurverbinding.

Egel
Egel
Vlinder
Vlinder (Bruin Zandoogje)
 
Hommel
Hommel
Vlinder
Vlinder (Gehakkelde Aurelia)
 
Vos
Vos
Vlinder
Vlinder (Kleine Vos)
 
Cookie-instellingen