Veelgestelde vragen

Een woonagenda is een wijkgerichte uitwerking van de Woonvisie 2021-2030. In deze agenda staan mogelijke oplossingen, zodat de Hilversumse Meent ook in de toekomst een prettige, leefbare woonomgeving blijft met betaalbare, kwalitatief goede en passende woningen. De woonagenda is samen opgesteld met alle betrokkenen uit de wijk, zodat deze inspeelt op de behoefte uit de wijk.

Het woningaanbod in de Hilversumse Meent sluit niet meer aan bij de huidige bewoners. De wijk is grotendeels in de periode 1974-1978 gebouwd, met name voor gezinnen. Er staan daarom vooral eengezinswoningen.

Inmiddels is ongeveer 34% van de bewoners 65 jaar of ouder. Veel ouderen wonen steeds langer thuis, ook als de woning vaak niet meer passend is. Omdat de Meentbewoners graag in de wijk willen blijven wonen, is een aanpassing van het huidige woningaanbod wenselijk. Het toevoegen van levensloopbestendige woningen of het levensloopbestendig maken van al bestaande woningen, geeft de Meentbewoner de kans op een geschikte woning in de eigen wijk.

Daarnaast komt zo ook doorstroming op gang. Dat geeft jonge gezinnen en starters de kans om zich in de Hilversumse Meent te vestigen of het ouderlijk huis te verlaten en in de wijk te blijven wonen. Dit is net zo belangrijk, want voor deze groepen is het moeilijk om een woning in de wijk te vinden. Door de instroom van jonge gezinnen en starters wordt de bevolking van de wijk bovendien gemengder en dat versterkt de vitaliteit van de wijk.

In de woonagenda zijn 4 opgaven benoemd:

  1. Toevoegen van woningen
  2. Een goede benutting van de bestaande woningvoorraad
  3. Langer zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag
  4. Maatregelen om de openbare ruimte te verbeteren of de leefbaarheid te bevorderen

Bij elk van deze opgaven zijn meerdere oplossingen benoemd. De woonoplossing met de meeste impact is het woon-zorgcomplex. Maar de woonagenda omvat meer.

Voor de kortere termijn zijn ook andere woonoplossingen opgenomen om in de woonbehoefte te voorzien. Onder andere door het stimuleren en faciliteren van woningsplitsing, optoppen, mantelzorgwoningen en inwoning (hospitaverhuur) kunnen bestaande gebouwen beter worden benut.

Bij het creëren van doorstroming is ook de juiste begeleiding en het wegnemen van obstakels essentieel. Daarom staan in de woonagenda ook oplossingen genoemd om ouderen te helpen met een verhuiswens door persoonlijke aandacht en hulp op maat. Tenslotte zijn maatregelen opgenomen voor verbetering van de woonomgeving op het gebied van mobiliteit, groen en ontmoeting.

Verschillende partijen hebben meegedacht tijdens het samenstellen van de woonagenda Hilversumse Meent:

  • De wijkbewoners tijdens de participatieavonden 
  • Werkgroep Wonen van de Stichting Hilversumse Meent
  • De klankbordgroep van betrokken wijkbewoners
  • Het Netwerk Zorg en Welzijn in de Hilversumse Meent
  • De winkeliers uit het winkelcentrum
  • De corporaties de Alliantie en G&O
  • Het college van burgemeester en wethouders
  • De gemeenteraad 
  • De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Monumenten

Er staan verschillende plannen in de Woonagenda die ieder hun eigen looptijd hebben. Sommige plannen, zoals het plaatsen van premantelzorgwoningen en optoppen kunnen redelijk snel worden uitgevoerd. Terwijl andere plannen meer tijd nodig hebben, zoals het bouwen van een woon-zorgcomplex dat over het algemeen snel 5-10 jaar duurt.

De Stichting Hilversumse Meent heeft begin 2023 het initiatief genomen om (in samenwerking met de gemeente Hilversum) een woningbehoefteonderzoek te laten uitvoeren. De werkgroep Wonen van de stichting is daarnaast het hele proces betrokken geweest om de gemeente te adviseren over het proces. De werkgroep wonen vertegenwoordigt de bewoners uit de wijk en toetst of het proces en de invulling van de Woonagenda aansluit bij wensen van de wijkbewoners.

De klankbordgroep bestaat uit circa 10-15 Meentbewoners die zich hebben gemeld n.a.v. de enquête. Zij hebben vanuit persoonlijke titel (dus niet namens andere bewoners) meegedacht over de voorstellen en zijn een waardevol klankbord geweest bij het toetsen van de haalbaarheid van de verschillende deelprojecten.

Online reageren

Vanaf 6 november staat de concept woonagenda Hilversumse Meent online op de website www.bouwenaanhilversum.nl/meentwonen U kunt alles rustig nalezen en dan heeft u de mogelijkheid om tot en met 6 december 2024 te reageren. Dit kan ook per mail via meentwonen@hilversum.nl. U kunt er zelf voor kiezen of u anoniem of met naam feedback wilt geven. Op de website van de Stichting Hilversumse Meent staat is de concept woonagenda ook na te lezen. Ook is er een directe link om uw mening te geven. 

Op alle ontvangen feedback komt een reactie wat ermee is gedaan. Wij verantwoorden in een document, dat ook met de wijk wordt gedeeld, wat wij met de feedback hebben gedaan en waarom. De feedback en de verantwoording daarop, wordt ook gedeeld met de gemeenteraad voor de besluitvorming over de woonagenda.

Inspreken bij de comissievergadering

In de Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Projecten op 12 februari 2025 (onder voorbehoud) wordt de woonagenda inclusief de nota van beantwoording behandeld.

Er is dan de mogelijkheid voor wijkbewoners of andere belanghebbenden om in te spreken of er gewoon bij aanwezig te zijn. Zie voor meer informatie: https://hilversum.nl/bestuur-organisatie/gemeenteraad/raadscommissies

 

Wij begrijpen als deze plannen vragen bij u oproepen en u zorgen hebt.  Er zijn meerdere mogelijkheden om zorgen kenbaar te maken en daarover in gesprek te gaan.

  1. U kunt tot en met 6 december reageren op de concept woonagenda concept Woonagenda Hilversumse Meent 2025-2030*
  2. U kunt contact met ons opnemen via meentwonen@hilversum.nl
  3. In de Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Projecten op 12 februari 2025 (onder voorbehoud) wordt de woonagenda inclusief de nota van beantwoording behandeld. Er is dan de mogelijkheid voor wijkbewoners of andere belanghebbenden om in te spreken of er gewoon bij aanwezig te zijn.  Meer informatie op onze website: https://hilversum.nl/bestuur-organisatie/gemeenteraad/raadscommissies
  4. Meedenken met de deelopgaven. Dit zijn de vervolgprojecten nadat de woonagenda is vastgesteld door de gemeenteraad**

* Op alle ontvangen feedback komt een reactie wat we ermee hebben gedaan. In een reactiedocument verantwoorden we hoe uw feedback is verwerkt en waarom. Dit document delen we op deze website zodat alle wijkbewoners en betrokkenen het kunnen inzien. Ook delen we het met de gemeenteraad voor besluitvorming over de woonagenda.

** Op 5 maart 2025 (onder voorbehoud) agenderen wij de woonagenda voor vaststelling in de gemeenteraad. Ook hierbij kan u aanwezig te zijn. Inspreken is dan niet mogelijk: https://hilversum.nl/bestuur-organisatie/gemeenteraad/vergaderagenda-gemeenteraad-raadscommissies

Met de vaststelling van de woonagenda komen er middelen vrij om met alle deelopgaven aan de slag te kunnen. De woonagenda is een oproep tot actie, nog niet dat alle deelopgaven gelijk ook zo uitgewerkt worden.

Onder andere via deze website en de wijkkrant ' Je Meent het' houden wij iedereen op de hoogte van de voortgang en geven wij aan wanneer en op welke manier bewoners en andere belangenhouders kunnen meedenken.

Uit de enquête die begin 2023 werd gehouden over de woonbehoefte in de wijk en tijdens de participatie in januari 2024, bleek dat het slopen van de Zeggemeent en het terugbouwen van appartementen op die plek door veel wijkbewoners wordt gezien als een kansrijke optie.

Aangezien de 12 bungalows aan de Zeggemeent onlangs zijn verduurzaamd en aardgasvrij zijn gemaakt (Project Aardgasvrije Wijken), is dit een mogelijkheid die de gemeente Hilversum en woningcorporatie G&O op de lange termijn (over 15-20 jaar) zullen onderzoeken.

Optoppen is het toevoegen van woningen door een bestaand gebouw te verhogen met één of meerdere bouwlagen. Deze manier van bouwen is in verhouding snel uit te voeren. Daarnaast zorgt het ervoor dat het toevoegen van woningen niet ten koste gaat van het groen in de wijk.

Je kunt een huis op meerdere manieren splitsen:

  • Volledig splitsen: in een grote hoekwoning aan de zijkant kan bijvoorbeeld een extra ingang worden gemaakt. Als dan beneden een badkamer en slaapkamer worden toegevoegd en boven een keuken, dan kan één woning in twee zelfstandige woningen worden verdeeld.
  • Zachte splitsing: door het toevoegen van een badkamer en slaapkamer beneden en een keuken boven kunnen twee huishoudens in één huis wonen zonder de voorzieningen te delen. Er is dan geen eigen ingang.

Het splitsen van grote eengezinswoningen is een goede optie voor bijvoorbeeld ouderen uit de wijk die graag gelijkvloers (in de benedenwoning) willen wonen en voor starters of jonge gezinnen die momenteel geen plek hebben in de wijk. Bovendien zien we hierbij een mooie kans om de woning te verduurzamen.

In eerste instantie zien we voor het splitsen vooral een kans bij hoekwoningen van corporaties. Voor mensen met een eigen koopwoning lijkt zachte splitsing eerder een oplossing.

 

In de Woonagenda zijn verschillende maatregelen voor starters opgenomen zoals het optoppen van het appartementencomplex de Meentzicht en het winkelcentrum met woningen voor starters. Ook het splitsen van de grote eengezinswoningen waar naast een benedenwoning voor ouderen de bovenwoning bewoond kan worden door een starter of bijvoorbeeld een zorgmedewerker. Bovendien wordt er bij de uitwerking van het woon-zorgcomplex gekeken naar mogelijkheden om een gedeelte van de woningen toe te wijzen aan jongeren die op een positieve manier kunnen bijdragen aan het samenleven in het complex.

Voor de eerste toewijzing van nieuwgebouwde woningen kan de gemeente aanvullende voorwaarden stellen voor wie voorrang krijgt. Bij de toewijzing van de nieuwe woningen voor ouderen krijgen de ouderen uit de wijk voorrang om enerzijds doorstroming op gang te brengen en dus een plek te creëren voor starters en jonge gezinnen, en anderzijds om de bestaande druk op de zorg niet te laten toenemen. Het is echter aan de wijkbewoners of zij ook daadwerkelijk van dit aanbod gebruik willen maken. Als een woning leeg blijft omdat niemand uit de wijk geïnteresseerd is in de woning, dan kan ook een huishouden van buiten de wijk instromen.

Voor particuliere woningen/ koopwoningen kan de gemeente geen aanvullende eisen stellen voor wie er voorrang krijgt.

De meeste woningen zijn bedoeld voor ouderen uit de wijk die nu, of in de toekomst, zorg nodig hebben. De woningen krijgen verschillende groottes en prijsklassen, zodat het complex voor alle ouderen uit de wijk toegankelijk wordt. Daarnaast wordt er ingezet op een woonconcept waarbij aandacht is voor ontmoeting. Ook kan worden overwogen om enkele woningen in het complex aan jonge starters toe te wijzen, die er bewust voor kiezen om bij te dragen aan de gemeenschap en andere bewoners kunnen ondersteunen.

De bestaande functies worden behouden en krijgen een plek op de begane grond van het nieuwe woon-zorgcomplex. Het is belangrijk dat deze functies tijdens de sloop-nieuwbouw beschikbaar blijven. Er zal daarom gekeken worden naar tijdelijke locaties om deze te huisvesten. Tussen sloop en de oplevering zit waarschijnlijk zo’n 2 jaar.

In eerdere plannen waren onder andere minder woningen toegevoegd. Ook was parkeren niet in het gebouw zelf opgelost of onder de grond, wat erg duur is. Tijdens de tafelgesprekken in januari bleek een woon-zorgcomplex in het centrum een grote wens vanuit de wijk. We zijn daarom in gesprek gegaan met een architect (Studio Selva) om te kijken of er toch een manier is om tot een haalbaar plan te komen. Door meer woningen te realiseren, parkeren op in het gebouw zelf eigen en op de eerste verdieping op te lossen, en door de sporthal in het midden van het gebouw te plaatsen, is er uiteindelijk een haalbaar plan gekomen.

In dit voorstel is gekozen voor een bovengrondse oplossing op de eerste verdieping van het gebouw.

Een ondergrondse parkeergarage in de Hilversumse Meent is niet haalbaar, en wel om twee redenen: 1) De bodem is kwetsbaar (het is een kwelgebied: kwel is grondwater dat onder druk aan de oppervlakte uit de bodem komt). 2) De kosten zijn extreem hoog (ongeveer €100.000 per parkeerplaats, wat bij 70 plaatsen neerkomt op €7 miljoen).

Parkeren in de begane grond van het gebouw (de "plint") is geen optie, omdat deze ruimte wordt gereserveerd voor functies zoals het wijkcentrum. Dit draagt bij aan ontmoeting en een levendige buurt.

De enige haalbare oplossing is een parkeerdek op de eerste verdieping. Hieronder staat een schets van hoe dit eruit zou kunnen zien (let op: dit is een voorlopig ontwerp en kan nog veranderen).

Parkeernorm

Om dit gebouw te ontwikkelen, moet worden voldaan aan de parkeernorm van 0,7 parkeerplaats per woning, wat inhoudt dat bij de bouw van 100 woningen minimaal 70 parkeerplaatsen nodig zijn (100 x 0,7). Dit komt overeen met de norm voor een serviceflat. In de praktijk blijkt namelijk dat veel ouderen, vooral degenen met een zorgvraag, geen auto hebben.

Hoe verder?

Als de gemeenteraad de woonagenda vaststelt, volgt de volgende stap: het opstellen van een stedenbouwkundig plan of gebiedspaspoort voor het centrum van de Hilversumse Meent. Daarin worden onder andere de parkeeroplossing en de aanrijroute verder uitgewerkt.

Als u niet wilt verhuizen, dan hoeft dat natuurlijk niet. Het is absoluut niet de bedoeling dat u tegen uw zin gaat verhuizen. Maar als u wel wilt verhuizen, omdat bijvoorbeeld uw woning niet meer goed past bij uw levensfase, dan kunnen de plannen in de Woonagenda Hilversumse Meent helpen in deze verhuiswens te voorzien.  

In de woonagenda staan ook andere oplossingen als u niet wilt verhuizen maar de woning te groot voor u alleen is geworden. U kunt bijvoorbeeld overwegen om iemand bij u in te laten wonen. Kamers met aandacht is een mooie organisatie die u hierbij kan begeleiden. Ook kunt u denken aan een mantelzorgwoning in de tuin. Daar kunt u zelf gaan wonen, zodat dat een familielid met zijn/ haar gezin in uw huis gaat wonen of u blijft in uw huis wonen en uw mantelzorger kan in de mantelzorgwoning gaan wonen.

In de woonagenda staan verschillende plannen om woningen toe te voegen. Bij het toevoegen van woningen wordt altijd gekeken naar de parkeerdruk in de wijk, deze is op dit moment relatief laag. Er is in juli 2023 een parkeerdrukmeting in de wijk uitgevoerd. De hoogste parkeerdruk is waargenomen tijdens de nachtmeting (gemiddeld 73,4%). De laagste bezetting is tijdens de dinsdagmiddagmeting waargenomen: gemiddeld 47,3%.

Bij sommige projecten, zoals bij de bouw van het woon-zorgcomplex en de eventuele sloop-nieuwbouw van de Zeggemeent over 15-20 jaar, is het mogelijk om parkeren op eigen terrein op te lossen. Voor andere woonoplossingen gaan wij nog op zoek naar goede oplossingen voor het parkeren. Zo zien wij voor het splitsen van grote eengezinswoningen kansen op de onbenutte parkeerplekken aan de randen van de wijk.

Ja, de belangrijkste voorzieningen, zoals een huisarts, apotheek en supermarkt, zijn al in de wijk aanwezig. Door de nieuwe woningen in het woon-zorgcomplex bij oplevering via een voorrangsregeling toe te wijzen aan ouderen uit de wijk, zorg je ervoor dat de druk op de zorg niet hoger wordt. Er komt dan namelijk doorstroming op gang en dan kunnen starters en jonge gezinnen zich in de wijk gaan vestigen. Zij hebben doorgaans minder zorg nodig dan ouderen.

Bovendien is de wijk ooit gebouwd voor (jonge) gezinnen en woonden er begin jaren ’90 ongeveer 6000 inwoners in de wijk. Momenteel is dit aantal gedaald naar 4000 inwoners. Door het toevoegen van woningen, zal het inwonersaantal stijgen en de samenstelling van de wijk meer divers worden. Een toename van het aantal inwoners heeft een positief effect op het voorzieningenniveau.

In 2022 is er in opdracht van de gemeenteraad een zogenaamd verdichtingsonderzoek gedaan. Dit is een verkennend onderzoek waarin is onderzocht of het, stedenbouwkundig gezien, mogelijk is om woningen toe te voegen aan de Hilversumse Meent. In dit project is dit verdichtingsonderzoek niet gebruikt, omdat de insteek van het project is om samen met de wijk te onderzoeken welke locaties kansrijk zijn om woningen toe te voegen. De plannen die in de Woonagenda staan komen daarom voort uit de participatie met de wijk.

Cookie-instellingen