De meeste woningen zijn bedoeld voor ouderen uit de wijk die nu, of in de toekomst, zorg nodig hebben. De woningen krijgen verschillende groottes en prijsklassen, zodat het complex voor alle ouderen uit de wijk toegankelijk wordt. Daarnaast wordt er ingezet op een woonconcept waarbij aandacht is voor ontmoeting. Ook kan worden overwogen om enkele woningen in het complex aan jonge starters toe te wijzen, die er bewust voor kiezen om bij te dragen aan de gemeenschap en andere bewoners kunnen ondersteunen.
De bestaande functies worden behouden en krijgen een plek op de begane grond van het nieuwe woon-zorgcomplex. Het is belangrijk dat deze functies tijdens de sloop-nieuwbouw beschikbaar blijven. Er zal daarom gekeken worden naar tijdelijke locaties om deze te huisvesten. Tussen sloop en de oplevering zit waarschijnlijk zo’n 2 jaar.
In eerdere plannen waren onder andere minder woningen toegevoegd. Ook was parkeren niet in het gebouw zelf opgelost of onder de grond, wat erg duur is. Tijdens de tafelgesprekken in januari bleek een woon-zorgcomplex in het centrum een grote wens vanuit de wijk. We zijn daarom in gesprek gegaan met een architect (Studio Selva) om te kijken of er toch een manier is om tot een haalbaar plan te komen. Door meer woningen te realiseren, parkeren op in het gebouw zelf eigen en op de eerste verdieping op te lossen, en door de sporthal in het midden van het gebouw te plaatsen, is er uiteindelijk een haalbaar plan gekomen.
In dit voorstel is gekozen voor een bovengrondse oplossing op de eerste verdieping van het gebouw.
Een ondergrondse parkeergarage in de Hilversumse Meent is niet haalbaar, en wel om twee redenen: 1) De bodem is kwetsbaar (het is een kwelgebied: kwel is grondwater dat onder druk aan de oppervlakte uit de bodem komt). 2) De kosten zijn extreem hoog (ongeveer €100.000 per parkeerplaats, wat bij 70 plaatsen neerkomt op €7 miljoen).
Parkeren in de begane grond van het gebouw (de "plint") is geen optie, omdat deze ruimte wordt gereserveerd voor functies zoals het wijkcentrum. Dit draagt bij aan ontmoeting en een levendige buurt.
De enige haalbare oplossing is een parkeerdek op de eerste verdieping. Hieronder staat een schets van hoe dit eruit zou kunnen zien (let op: dit is een voorlopig ontwerp en kan nog veranderen).

Parkeernorm
Om dit gebouw te ontwikkelen, moet worden voldaan aan de parkeernorm van 0,7 parkeerplaats per woning, wat inhoudt dat bij de bouw van 100 woningen minimaal 70 parkeerplaatsen nodig zijn (100 x 0,7). Dit komt overeen met de norm voor een serviceflat. In de praktijk blijkt namelijk dat veel ouderen, vooral degenen met een zorgvraag, geen auto hebben.
Hoe verder?
Als de gemeenteraad de woonagenda vaststelt, volgt de volgende stap: het opstellen van een stedenbouwkundig plan of gebiedspaspoort voor het centrum van de Hilversumse Meent. Daarin worden onder andere de parkeeroplossing en de aanrijroute verder uitgewerkt.