Groen en grond in Hilversum

Meer en verschillende planten, bloemen en bomen in schone en gezonde grond. Dat doen we samen: de gemeente Hilversum in de openbare ruimte en u in uw eigen tuin. Zo verbinden we de natuur in de stad met de natuurgebieden om Hilversum heen. En wordt Hilversum groener en gezonder.

De biodiversiteit verbeteren, want dat is wat we doen, betekent behalve zorgen voor meer groen ook zorgen voor een schone, gezonde bodem. Sommige inwoners zijn al een eind op weg met een groenere tuin, anderen willen er graag mee beginnen. Groen in beweging noemen we dat. Biodiversiteit is een van de doelen van Programma Groen Hilversum 2040.

 

Biodivers groen doen we samen

Samen werken aan een groener en biodiverser Hilversum. U in uw tuin en de gemeente in de openbare ruimte. Maar hoe pakken we dat aan?

Zelf aan de slag in uw tuin

Hoe helpt u de biodiversiteit verbeteren in uw eigen tuin? Een eerste stap is meer groen: meer tegel eruit, groen erin. Meer planten, bloemen en bomen. Nog beter is het als dit groen goed bij Hilversum past. Op Open Hilversum vindt u bij 'Hilversumse bomen en planten' een overzicht van deze bomen en planten. Ook kleine dieren in Hilversum hebben juist deze planten nodig.

Het IVN (Instituut voor Natuureducatie) biedt een leuke, gratis e-learning 'Een levende tuin' aan. Met deze e-learning kunt u een plan maken voor uw tuin, weet u hoe u uw tuin kunt onderhouden en krijgt u allerlei praktische tips.

Wilt u aan de slag met het vergroenen van uw straat of buurt? Een goed idee! Kijk voor meer informatie op de pagina 'Groen in Beweging doen we samen'.

De lente in: groen en bloemen in Hilversum

De gemeente aan de slag in de openbare ruimte

In de openbare ruimte is de gemeente druk bezig met vergroenen en verbeteren van de biodiversiteit. Zo wordt er sinds 2021 op verschillende plekken minder gemaaid, waardoor er ruimte komt voor bloemen en kruiden. Ook andere plekken, zoals stadspark Vitushof in het centrum, zijn groener en biodiverser gemaakt. We hebben ook meegedaan aan de Groene Stad Challenge, waarbij we op basis van satellietbeelden, luchtfoto's en andere data informatie krijgen over hoe groen de gemeente is per wijk of buurt.

Om verschillende natuurgebieden te verbinden, zijn er natuurverbindingen gemaakt, zoals Zwaluwenberg en de Groene Schakel. De gemeente werkt voor dit soort projecten samen met partners, bijvoorbeeld het Goois Natuurreservaat, Provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en ProRail.

Meer plannen voor de komende tijd leest u in het Programma Groen Hilversum 2040.

Veel gestelde vragen over biodivers groen

Lood uit de bodem doen we samen

Op verschillende plekken in Hilversum zit lood in de bodem. Dat komt doordat er vroeger veel lood werd gebruikt. Dit lood kwam in de grond terecht. Wanneer jonge en ongeboren kinderen veel lood binnenkrijgen, kan hun leervermogen verminderen met 1 tot 3 IQ-punten. 

Jonge kinderen kunnen lood binnenkrijgen door bijvoorbeeld hun vingers in hun mond te steken tijdens het spelen op een vervuilde bodem. Om dit risico te verminderen, moeten we voor een gezonde en schone bodem zorgen. Lees meer over de gezondheidsrisico's van lood op de website van de GGD.

Uw bodem checken

Wilt u checken of er lood in uw bodem zit?

Zorgeloos genieten

Met onderstaande tips kunt u zorgeloos genieten van uw tuin en beschermt u uw kinderen tegen het binnenkrijgen van lood:

  • Kweek groente en fruit in bakken met schone grond (potgrond of tuinaarde). Was groente en fruit uit eigen tuin grondig.
  • Was uw handen na het tuinieren en voor het eten. Laat ook uw kinderen hun handen wassen na het buitenspelen en voor het eten.
  • Bedek de vervuilde bodem. Leg een schone laag grond aan of bedek de grond met gras, struiken of vaste planten, grind of houtsnippers. Liever geen tegels, want dan zakt het regenwater minder goed in de grond.
  • Wilt u een laag (vervuilde) grond afgraven? U kunt (vervuilde) grond naar het scheidingsstation van het GAD brengen.

De gemeente aan de slag met de bodem

Bij herinrichting van de openbare ruimte laat de gemeente altijd de bodem onderzoeken. Als er sprake is van een vervuilde bodem, wordt de bodem gesaneerd. Ook bij groene initiatieven vanuit inwoners, bijvoorbeeld in hun straat, wordt er onderzoek gedaan naar de bodem.

Meer informatie over lood uit de bodem vindt u op hilversum.nl.

 

 

Cookie-instellingen