Voor deze aanbesteding zoeken we een partij die het ontwerp, de realisatie, de exploitatie en het meerjarig in stand houden van dit collectieve WKO-systeem tegen zo laag mogelijke tarieven kan aanbieden. Dit laatste zodat het ook de eindgebruiker ten goede komt. We hebben gekozen voor een niet-openbare Europese aanbesteding.
Een systeem voor alle bouwblokken
Een WKO is een systeem dat warmte en koude opslaat in de bodem om gebouwen duurzaam te verwarmen en te koelen. De wens is om één collectieve ondergrondse warmteopslag voor de zeven bouwkavels in het Stationshart te ontwikkelen. Dit systeem levert het Stationshart een grote energiebesparing op zonder noemenswaardige CO2-uitstoot. Het is de bedoeling dat alle nieuwe gebouwen aangesloten worden op één collectief WKO-systeem. Er komen in totaal zeven nieuwe bouwblokken, met tussen de 350 en 450 woningen en ongeveer 11.000 m² aan voorzieningen. Ook krijgt het WKO-systeem een reservecapaciteit.
Hoe werkt Warmte-Koude Opslag?
Warmte-Koude Opslag is een duurzame manier om warmte en koude op te slaan. Hierbij worden warmte en koude bewaard in een waterhoudende zandlaag op 90 meter diepte in de grond. In de zomer wordt een gebouw gekoeld met water uit de koude bron. Dit water warmt daardoor op en wordt teruggebracht naar de warme bron. In de winter wordt datzelfde gebouw verwarmd met water uit de warme bron. De bronnen zijn met leidingen met elkaar verbonden. Om de warmte uit de warme bron op gebruikstemperatuur te brengen, zijn warmtepompen nodig.
Op weg naar een gasloos Hilversum
Met deze collectieve WKO-installatie zet Hilversum een belangrijke stap naar een gasloos Hilversum. De verwachting is dat er nog meer collectieve WKO-installaties worden aangebracht. Met deze eerste stap is de trend gezet.