Een WKO is een systeem dat warmte en koude opslaat in de bodem om gebouwen duurzaam te verwarmen en te koelen. De wens is om één collectieve ondergrondse warmteopslag voor de 7 bouwkavels in het Stationshart te ontwikkelen. WKO levert het Stationshart een grote energiebesparing op zonder noemenswaardige CO2-uitstoot.
Lage energieverbruik
Floris Voorink, Projectwethouder Stationsgebied: “We kiezen voor dit collectieve WKO-systeem vanwege het lage energiegebruik en de marktconforme prijzen voor de eindgebruiker. We nemen het initiatief hiervoor vanuit de gemeente omdat er onvoldoende ruimte is voor individuele WKO-systemen voor iedere individuele bouwkavel, en ook omdat er sprake is van een gefaseerde ontwikkeling van het gebied. Het is het eerste project waarbij we het op deze manier oppakken. Ik kijk ernaar uit om vanuit de gebiedsontwikkeling Stationshart op deze manier bij te dragen aan het realiseren van de duurzaamheidsambities.”
Optimale afstemming
Bart Heller, wethouder Energietransitie en duurzaamheid: “Bij de hoge duurzaamheidsambities van het project Stationshart hoort uiteraard een duurzaam energiesysteem zonder aardgas. Bijkomend voordeel van één collectief WKO-systeem is dat het hierdoor mogelijk wordt om warmte- en koudevraag van verschillende gebruikers optimaal op elkaar af te stemmen. Het maakt het systeem efficiënter en rendabeler waardoor ook de energiekosten voor de bewoners beheersbaar blijven. Daarmee draagt het bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente”.
Voor het collectieve WKO-systeem is een bedrag van € 1.800.000 nodig. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om dit krediet beschikbaar te stellen. In de aanbestedingsuitvraag van de bouwblokken wordt opgenomen dat de ontwikkelaar verplicht moet aansluiten op het collectieve WKO-systeem. Hiervoor betalen zij een verplichte bijdrage aan de gemeente. Hiermee wordt de voorinvestering van de gemeente deels terugverdiend. Het gaat om een netto investering van € 300.000.
WKO-exploitant
Naast de aanleg van het fysieke systeem wordt één exploitant geselecteerd die het WKO-systeem beheert en de warmte en koeling vanaf de bron levert aan de bewoners en gebruikers in het Stationshart. De verantwoordelijkheid voor het aanleggen van de bron en de levering van warmte en koude komt daarmee bij één partij te liggen. Om dit op tijd te kunnen realiseren, vindt de aanbesteding hiervan in het tweede kwartaal 2025 plaats.
Hoe werkt Warmte Koude Opslag?
Warmte Koude Opslag is een duurzame manier om warmte en koude op te slaan. Hierbij worden warmte en koude bewaard in een waterhoudende zandlaag op 90 meter diepte in de grond. In de zomer wordt een gebouw gekoeld met water uit de koude bron. Dit water warmt daardoor op en wordt teruggebracht in de warme bron. In de winter wordt datzelfde gebouw verwarmd met water uit de warme bron. De bronnen zijn met leidingen met elkaar verbonden. Om de warmte uit de warme bron op gebruikstemperatuur te brengen, zijn warmtepompen nodig.
Vervolgstappen
Nu het college akkoord is met het beschikbaar stellen van een krediet voor een collectief WKO-systeem, is het aan de gemeenteraad om hier in januari 2025 een definitief besluit over te nemen. Bij goedkeuring kan het WKO-systeem in 2027, na de sloop van de Koninginneweg, worden aangelegd.