Het Arenapark van vroeger: Gemeentelijk Sportpark Hilversum

Ruim honderd jaar geleden is de ontwikkeling van het Arenapark begonnen. Het Arenapark heette ooit ‘Gemeentelijk Sportpark Hilversum’. In 1920 is deze aangelegd omdat de Hilversumse voetbalvelden in WOI vanwege een voedseltekort waren omgeploegd voor de aanplant van aardappels.

Naast voetbalvelden, kwamen er op het Sportpark ook een beroemde Olympische renbaan voor paarden (Olympische Spelen van 1928), een atletiekbaan en tennisbanen. De beroemde tribune van Dudok komt ook uit die tijd. Het station langs het spoor Hilversum-Utrecht dateert van 1874 en kreeg in 1965 de naam Hilversum Sportpark.

Zwarte bladzijdes uit het oorlogsverleden

Maar niet alleen zijn er op het Sportpark glorieuze sportmomenten beleefd. Bij de Razzia in Hilversum in de ochtend van 23 oktober 1944 werden 3761 mannen en jongens opgepakt , zij werden verzameld in het Sportpark en in de avond lopend naar Kamp Amersfoort overgebracht. Een deel van de mannen werd tewerkgesteld in het Duitse Bramsche. Naast de Dudoktribune is dan ook een oorlogsmonument aangebracht ter nagedachtenis. Gedeporteerde Hilversumse Joodse sporters uit die tijd worden hiermee herdacht.

De historie en verhalen uit het verleden zijn zichtbaar

Het gemeentelijk Sportpark is tot eind 20e eeuw in gebruik gebleven als sportplek. Daarna maakte een aantal sportvelden plaats voor kantoren. De grootste voorbeelden van het verleden die nog zichtbaar zijn in het Sportpark zijn de historische tribune op de atletiekbaan, de contouren van de drafbaan, het Laapersveld en de vijver waarvandaan het Sportpark te zien was. Sinds 1991 is de tribune als rijksmonument aangemerkt.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen