De aanbieders zullen daarvoor enkele gebieden krijgen aangewezen en moeten actief handhaven op hinderlijk of foutgeparkeerde scooters, zo is afgesproken met de gemeente Hilversum.
Nieuwe vergunningen
De bedrijven Check, al een aanbieder van deelscooters in Hilversum, en Felyx, nieuw in Hilversum, hebben voor de komende twee jaar een vergunning gekregen voor het plaatsen van 50 tot 100 deelscooters per aanbieder. Deelscooteraanbieder Go zal zijn deelscooters weghalen.
De komende twaalf weken hebben de aanbieders de tijd om te voldoen aan de voorwaarden van de vergunning en zal de gemeente – in samenspraak met hen – drie typen gebieden aanwijzen:
- Zones waar geen scooters mogen staan.
- Zones waar alleen op bepaalde locaties scooters mogen staan
- Zones waar scooters in principe overal mogen staan, mits deze niet hinderlijk of gevaarlijk staan geparkeerd.
Inwoners en gebruikers van deelscooters zullen de komende tijd geïnformeerd worden door de bedrijven en meegenomen worden hoe zij bij de bedrijven eventueel een melding kunnen doen.
Deelvervoer in Hilversum
Het stimuleren van deelvervoer is een van de ambities uit het Uitvoeringsprogramma Mobiliteit 2040. Samen met aanbieders wil de gemeente het aanbod van deelvervoerders graag uitbreiden. Wethouder Edwin Göbbels: “Deelscooters maken al een paar jaar onderdeel uit van het straatbeeld. Het is goed dat we nu met de aanbieders afspraken hebben gemaakt, zodat we beter kunnen sturen waar de scooters komen te staan en er gehandhaafd kan worden, als het overlast oplevert. Daarnaast is het goed dat het aanbod voor deelscooters blijft. Ook in Hilversum omarmen we deelvervoer, omdat we de stad bereikbaar willen houden voor iedereen.”