Submenu

Concept Woonagenda Hilversume Meent 2025 - 2030

06-11-2024 684 keer bekeken 1 reacties

De gemeente Hilversum heeft een concept Woonagenda Hilversumse Meent 2025-2030 gemaakt. In deze woonagenda staan concrete plannen om ervoor te zorgen dat de Hilversumse Meent ook in de toekomst een prettige, leefbare wijk is met betaalbare en kwalitatief goede woningen.

De woonagenda is tot stand gekomen na uitvoerige participatie met bewoners en stakeholders uit de wijk, waaronder de Stichting Hilversumse Meent en een klankbordgroep van betrokken wijkbewoners

In maart van 2025 neemt de gemeenteraad van Hilversum een besluit over de Woonagenda Hilversumse Meent 2025 - 2030. Wilt u nog iets meegeven? U kunt tot en met vrijdag 6 december reageren op de conceptversie van de Woonagenda via de knop ‘Reactie insturen’. Met de gegeven feedback wordt de woonagenda definitief gemaakt en voor vaststelling aangeboden in de gemeenteraad.

Bekijk hier de volledige concept woonagenda >>

Reactie insturen >>
 

Doorstroom binnen de wijk

De Hilversumse Meent is 50 jaar geleden gebouwd voor met name gezinnen. Er staan daarom voornamelijk eengezinswoningen. Inmiddels is ongeveer 34% van de wijkbewoners 65 jaar of ouder en dit aandeel zal naar verwachting alleen maar toenemen. Ouderen willen graag in de wijk blijven wonen, maar daar zijn onvoldoende passende woningen voor beschikbaar. Ook voor starters is het lastig om een plek te vinden in de wijk. Er zijn niet tot nauwelijks betaalbare starterswoningen beschikbaar.

In de concept  woonagenda staan concrete plannen om betaalbare en passende woningen toe te voegen, de bestaande woningvoorraad beter te benutten en langer zelfstandig thuis wonen mogelijk te maken. Het vertrekpunt van de Woonagenda waren de wensen van de Meentbewoners. De uitgebreide participatie heeft goede ideeën opgeleverd over de kansen in de wijk en waar inwoners waarde aan hechten. Herbert Kwak, voorzitter werkgroep wonen Stichting Hilversumse Meent: “Wij zijn blij met de contouren die in de concept woonagenda worden geschetst. We vinden hier in grote mate terug wat we via het Vilans-rapport uit 2019 en de door ons meer recent opgezette enquête hebben opgehaald; de behoefte aan meer passende woningen voor jong en oud. Ik ben ook erg tevreden over de manier waarop deze woonagenda in gezamenlijkheid tot stand is gekomen”.

Multifunctioneel woon-zorgcomplex

Een multifunctioneel woon-zorgcomplex van 100 woningen is de meest in het oog springende maatregel. Deze woonoplossing, die in de plaats komt van het huidige wijkcentrum de Kruisdam, vormt de basis om de benodigde doorstroom in de wijk op gang te brengen.

Jacqueline Kalk. Wethouder Wonen: “Ik ben heel blij met de concept woonagenda. Het biedt oplossingen voor de behoefte die inwoners hebben. De realisatie van een multifunctioneel woon-zorgcomplex met een aanzienlijk aantal betaalbare en passende woningen lijkt erg kansrijk. Ouderen kunnen doorstromen naar een passende woning en eengezinswoningen komen vrij voor de nieuwe generatie.”

Beter benutten van de bestaande voorraad

Naast het voorgestelde woon-zorgcomplex omvat de woonagenda ook andere woonoplossingen om in de woonbehoefte te voorzien. Onder andere door het stimuleren en faciliteren van woningsplitsing en het optoppen van bestaande complexen worden de bestaande gebouwen beter benut. Verder bleek uit gesprekken met bewoners dat om doorstroming op gang te brengen ook de juiste begeleiding en het wegnemen van obstakels naar dit aanbod essentieel is. Daarom zijn er plannen opgenomen om ouderen met een verhuiswens op maat te ondersteunen. Tenslotte zijn maatregelen opgenomen voor verbetering van de woonomgeving en de leefbaarheid.

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Wim van den Berg

27-11-24 om 17:34

Vanmorgen zag ik in het wijkgebouw  een poster hangen van onze wijk waarop bewoners hun favoriete plek aangeven. Ik woon op Kroosmeent 2 en dat is nooit een echte favoriete plek van me geworden omdat ik steeds in de gaten moest houden of er weer niet een of ander bouwplan gelanceerd ging worden met maanden van bouwverkeer door mijn straatje. Een voorbeeld hiervan is het kinderdagverblijf. Het kinderdagverblijf leverde na voltooiing elke dag extra verkeer op dat praktisch door mijn tuin rijdt. Bovendien bezet dit verkeer regelmatig de parkeerplaats. De Kroosmeent is nooit ontworpen voor deze activiteit. Maar de Kroosmeent heeft leren incasseren en probeert ermee te leven.

Nu hoorde ik van buurtgenoten dat U nu het plan heeft opgevat om sporthal en wonen te integreren in een nieuw gebouw. Daar lig ik niet direct wakker van: voor mijn part bouwt U een toren van Babel. Maar waar ik wel wakker van lig is dat U al het bouwverkeer en daarna het reguliere verkeer voor dit bouwwerk via de Kroosmeent wilt gaan afhandelen en dan nog wel via een hellingbaan. 100 huizen: daar horen minimaal 100 auto’s bij en het nodige bezoek en be- en verzorgend verkeer. Dat wordt een enorme belasting voor de Kroosmeent en ons parkeerterrein.

 

En ook veiligheid en milieu (CO2, fijnstof e.d.) zullen zwaar onder druk komen te staan om over het verkeerslawaai maar te zwijgen. Voetgangers (er is geen stoep en de auto’s van de bewoners passen niet meer in de garages), kinderen, fietsers en de drugsdealers kunnen deze straat voor hun eigen veiligheid beter gaan mijden. Een aanrijroute over een sterk vergroot winkelcentrumparkeerterrein lijkt me een beter alternatief. Dan kan het bestaande parkeerterrein aan de Kroosmeent en de Kroosmeent zelf zijn huidige bestemming behouden zoals die oorspronkelijk bedoelt is n.l. voor aanwonenden en bezoekers.

 

In het bijzonder òns woongenot zal ernstig worden aangetast omdat wij direct aan de straat woon en ons niet achter ons huis kunnen terugtrekken. Over waardedaling van ons huis zullen we het maar niet hebben maar we heb inmiddels wel spijt dat we veel geld gestoken hebben in onderhoud, isolatie en verwarming. Dat geld hadden we misschien beter kunnen aanwenden voor een verhuizing.

 

U schrijft in Uw bouwplan dat de Meent voor de bewoners een oase van rust en groen is en moet blijven. Dat moet ook voor de Kroosmeent gelden.

 

Bezint eer Gij begint

Beter ten halve gekeerd dan ten heele gedwaald.

 

Met vriendelijk groet,

 

Wim van den Berg

Kroosmeent 2

Cookie-instellingen