De woonagenda is tot stand gekomen na uitvoerige participatie met bewoners en stakeholders uit de wijk, waaronder de Stichting Hilversumse Meent en een klankbordgroep van betrokken wijkbewoners
In maart van 2025 neemt de gemeenteraad van Hilversum een besluit over de Woonagenda Hilversumse Meent 2025 - 2030. Wilt u nog iets meegeven? U kunt tot en met vrijdag 6 december reageren op de conceptversie van de Woonagenda via de knop ‘Reactie insturen’. Met de gegeven feedback wordt de woonagenda definitief gemaakt en voor vaststelling aangeboden in de gemeenteraad.
Bekijk hier de volledige concept woonagenda >>
Reactie insturen >>
Doorstroom binnen de wijk
De Hilversumse Meent is 50 jaar geleden gebouwd voor met name gezinnen. Er staan daarom voornamelijk eengezinswoningen. Inmiddels is ongeveer 34% van de wijkbewoners 65 jaar of ouder en dit aandeel zal naar verwachting alleen maar toenemen. Ouderen willen graag in de wijk blijven wonen, maar daar zijn onvoldoende passende woningen voor beschikbaar. Ook voor starters is het lastig om een plek te vinden in de wijk. Er zijn niet tot nauwelijks betaalbare starterswoningen beschikbaar.
In de concept woonagenda staan concrete plannen om betaalbare en passende woningen toe te voegen, de bestaande woningvoorraad beter te benutten en langer zelfstandig thuis wonen mogelijk te maken. Het vertrekpunt van de Woonagenda waren de wensen van de Meentbewoners. De uitgebreide participatie heeft goede ideeën opgeleverd over de kansen in de wijk en waar inwoners waarde aan hechten. Herbert Kwak, voorzitter werkgroep wonen Stichting Hilversumse Meent: “Wij zijn blij met de contouren die in de concept woonagenda worden geschetst. We vinden hier in grote mate terug wat we via het Vilans-rapport uit 2019 en de door ons meer recent opgezette enquête hebben opgehaald; de behoefte aan meer passende woningen voor jong en oud. Ik ben ook erg tevreden over de manier waarop deze woonagenda in gezamenlijkheid tot stand is gekomen”.
Multifunctioneel woon-zorgcomplex
Een multifunctioneel woon-zorgcomplex van 100 woningen is de meest in het oog springende maatregel. Deze woonoplossing, die in de plaats komt van het huidige wijkcentrum de Kruisdam, vormt de basis om de benodigde doorstroom in de wijk op gang te brengen.
Jacqueline Kalk. Wethouder Wonen: “Ik ben heel blij met de concept woonagenda. Het biedt oplossingen voor de behoefte die inwoners hebben. De realisatie van een multifunctioneel woon-zorgcomplex met een aanzienlijk aantal betaalbare en passende woningen lijkt erg kansrijk. Ouderen kunnen doorstromen naar een passende woning en eengezinswoningen komen vrij voor de nieuwe generatie.”
Beter benutten van de bestaande voorraad
Naast het voorgestelde woon-zorgcomplex omvat de woonagenda ook andere woonoplossingen om in de woonbehoefte te voorzien. Onder andere door het stimuleren en faciliteren van woningsplitsing en het optoppen van bestaande complexen worden de bestaande gebouwen beter benut. Verder bleek uit gesprekken met bewoners dat om doorstroming op gang te brengen ook de juiste begeleiding en het wegnemen van obstakels naar dit aanbod essentieel is. Daarom zijn er plannen opgenomen om ouderen met een verhuiswens op maat te ondersteunen. Tenslotte zijn maatregelen opgenomen voor verbetering van de woonomgeving en de leefbaarheid.