“Wij zijn blij dat het eerste project draait. Deze techniek heeft veel voordelen voor bewoners. Zo kan je er ook mee koelen, heb je geen buitenunit met risico op geluidsoverlast en is het heel energiezuinig waardoor de energierekening gelijk blijft of zelfs lager is dan bij aardgas”, vertelt Bloemen. “Bij de aanleg stuitten we helaas op een aantal problemen. In vier van de zeventien woningen die zijn aangesloten op een bronnet maakte de compressor in de warmtepomp teveel lawaai. Ook was er niet voldoende capaciteit om het tapwater en de cv te verwarmen. Dat zorgde er onder meer voor dat bewoners niet warm genoeg konden douchen. Helaas gebeurde dit in de winter, de vervelendste periode hiervoor.”
Bronnet werkt goed
De Warmte Maatschappij en G&O gingen direct op zoek naar de oorzaak van het probleem. Aan het bronnet zelf lag het niet, wel aan een aantal onderdelen. Bloemen: “Daar waren we relatief snel achter. Het bleek dat een onderdeel in de warmtepompen van onze leverancier niet goed werkte. Dit betekende dat we een andere leverancier moesten vinden. Het was belangrijk dat het product meteen goed zou zijn, want je wilt niet dat er wéér problemen ontstaan. We hebben de nieuwe warmtepomp daarom eerst getest in een leegstaande woning. Toen dit de juiste oplossing bleek, zijn de defecte warmtepompen in de bewoonde huizen vervangen.”
Kanga erkent dat het lastig is geweest voor de bewoners. “We zijn bij de bewoners langs geweest, hebben gekeken wat er precies aan de hand was en maakten afspraken. We zaten er bovenop en de Warmte Maatschappij heeft alles zo snel mogelijk opgelost. Maar het eerlijke verhaal is ook dat we niet konden voorkomen dat het voor de vier huishoudens een vervelende situatie was. We zijn dan ook blij dat ze zo geduldig zijn geweest en dat de problemen nu zijn verholpen.”
Pech
“Het was pure pech”, vertelt Bloemen. “We doen vooraf onderzoek naar de materialen die we van leveranciers afnemen. Als we een product eenmaal in gebruik nemen, gaan we er vanuit dat het goed is. En in de meeste huishoudens werkt de originele warmtepomp ook zoals het hoort. Die gaan we dan ook niet preventief vervangen. Natuurlijk hebben we wel een paar nieuwe exemplaren op voorraad, voor als er onverhoopt toch problemen ontstaan. Gelukkig zijn de meeste bewoners heel positief. We monitoren het bronnet continu en alles verloopt naar wens.”
Vertrouwen in het systeem
De situatie met de warmtepompen had verder niets te maken met het bronnet zelf. Dat is en blijft een goed werkende en efficiënte techniek, zeggen zowel De Warmte Maatschappij als G&O. Kanga: “Een bronnet maakt gebruik van de constante temperatuur van de bodem. Een warmtepomp in de woning maakt hier bruikbare warmte van voor de verwarming en warm tapwater. Zowel in de winter als in de zomer is er meer wooncomfort. Want de isolatie is verbeterd, kieren zijn gedicht en is er de mogelijkheid om te koelen. Ook draagt dit systeem bij aan veilig en gezond wonen. Want er is geen brandbaar aardgas meer in de woning. En door elektrisch koken ontstaan minder rookgassen.”
“In dit eerste project hebben we geleerd en de aanpak hebben we aangepast”, vervolgt Kanga. “En dat is met deze techniek makkelijk. We kijken positief uit naar de verdere uitrol. Zie het als een spinnenweb; je creëert een begin en kan daar steeds meer woningen op aansluiten. Momenteel onderzoeken we die mogelijkheid. Dat doen we samen met De Warmte Maatschappij.”