In het projectgebied Meent Aardgasvrij is het streven woningen aardgasvrij te maken met een bronnet. De eerste woningen zijn zo al aardgasvrij gemaakt. Bij een bronnet (of een Zeer Lage Temperatuurnet) is de bodem de warmtebron. Deze heeft een constante temperatuur van ongeveer 10 graden. Met leidingen wordt de warmte naar de woning gebracht. In de woning staat een warmtepomp, die hier bruikbare warmte voor de woning van maakt. Deze techniek wordt op steeds meer plekken in Nederland toegepast.
Bronnetten bij nieuwbouw
Nieuwbouwwoningen moeten aardgasvrij gebouwd worden. Steeds vaker is bodemenergie het beste en betaalbare alternatief. Acht jaar geleden kozen de initiatiefnemers van het project Almansweide met 44 woningen op Anna's Hoeve in ons eigen Hilversum al voor deze techniek. Een ander mooi voorbeeld is het nieuwbouwproject op het Bavo-terrein in Noordwijkerhout, waar maar liefst 500 woningen aangesloten zijn op een collectief bronnet.
Bronnetten bij renovatieprojecten
Ook bij de renovatie van oudere gebouwen wordt vaak het aardgas vervangen voor een bronnet. Zo zijn bijvoorbeeld de appartementencomplexen Hoog Lindoduin met 180 woningen in Scheveningen en Spinnewiel met 20 woningen in Wierden aardgasvrij gemaakt.
Bronnetten bij individuele woningen
Individuele woningeigenaren kunnen ook kiezen voor de bodem als warmtebron. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er in Nederland al bijna 140.000 woningen met bodemwarmtepompen.
Waarom een bronnet?
De voorbeelden laten zien dat een bronnet in verschillende situaties kan worden gebruikt. De keuze valt vaak op dit systeem omdat het efficiƫnt (de bodem heeft jaarrond een constante temperatuur) en betaalbaar is. Daarom is ook voor de Meent de keuze op een bronnet gevallen. Wil je meer weten over wat een bronnet precies is en hoe we in het projectgebied met bronnetten aan de slag gaan? Kijk dan op de pagina Aardgasvrij met bronnet.