Lees hieronder verder of bekijk dit filmpje waarin de buurmannen vertellen over hun ervaring.
Ze kwamen uit op een gesloten verticale bodemwarmtewisselaar; de meest efficiënte oplossing volgens beiden. Deze zogenoemde bodemlus werd onlangs aangelegd.
De buurmannen zijn beide betrokken bij werkgroepen van het project Meent Aardgasvrij. Dat leidde tot het gezamenlijk optrekken bij het zoeken naar een duurzame warmtevoorziening. “Dat is heel fijn”, vertelt Nieuwland. “Op die manier is het mogelijk om kennis te delen en versnelling aan te brengen. In het verleden hebben we meer buren gevraagd om mee te doen, maar het blijkt dat mensen in verschillende fasen zitten. Eén stel heeft zich uiteindelijk bij ons aangesloten.”
Drexhage is blij met de gezamenlijke zoektocht. “Je leert van elkaar en bespreekt twijfels, dat maakt je uiteindelijk zekerder van je zaak. Ook hebben we veel gehad aan informatie van de gemeente en van een onafhankelijk adviesbureau.”
Beiden van het aardgas af
Uiteindelijk viel de keus op een gesloten verticale bodemwarmtewisselaar. “Dat is de duurzaamste oplossing en de meest efficiënte manier om het huis warm te houden”, legt Nieuwland uit. “De bodemput heeft een levensduur van minstens 50 jaar. Daarnaast zorgt de bodemwarmte van zo’n 12 graden ervoor dat de warmtepomp maar een kleine brug hoeft te slaan naar de temperatuur waarmee je een huis verwarmt: 35 tot 45 graden. Dit is weliswaar de duurste oplossing, maar kijkend naar de onderhoudskosten en levensduur, verdienen we deze investering in 15 jaar terug. Daarbij hebben we gekeken naar de prijzen van gas en elektriciteit van vóór de oorlog in Oekraïne. En hierna kunnen wij beiden van het aardgas af.”
160 meter diep
Enkele weken geleden, op een zonnige dag in maart, is de bodemlus aangelegd, eerst bij Nieuwland en vervolgens bij Drexhage. “Door dit gelijktijdig te doen, besparen we aanzienlijk op de aanlegkosten”, vertelt laatstgenoemde terwijl hij tijdens de werkzaamheden voor zijn woning staat. “De grote boormachine komt straks hier naartoe en boort een 160 meter diep gat in de grond. We zijn zeker een jaar bezig geweest met alles uit te zoeken. Ik vind het heel leuk dat het nu eindelijk gebeurt.”
Lees meer over de bodemlus op de pagina 'Alternatieven aardgas'.