Duurzame Meentbewoners: "Ik kan nu zeggen dat ik uitstootvrij leef"

03-03-2022
1156 keer bekeken 0 reacties

Iedereen is op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo bezig met verduurzamen. Ook in de Meent. Hoe pakken Meentbewoners het verduurzamen van hun woning aan? En waarom doen ze dat eigenlijk? Deze keer spreken met Arjen Hidding, die zijn aardgasaansluiting net heeft opgezegd.

De gasprijzen stijgen in rap tempo. Dat zette Meentbewoner Arjen aan het denken: heeft hij eigenlijk wel aardgas nodig in zijn woning? Nee, zo bleek na rijp beraad. En dus zegde hij deze maand zijn aardgasaansluiting op.

“Voor mijn gasaansluiting betaalde ik 380 euro per jaar, exclusief de kosten voor verbruik”, rekent Arjen voor. “En dat terwijl ik in mijn eenpersoonshuishouden alleen gas gebruikte om te koken en te douchen. Vanwege de stijgende gasprijzen ben ik gaan onderzoeken of ik op een andere manier mijn huis kon verwarmen.” Samen met een installateur uit Bussum, met wie hij goede connecties heeft, ging Arjen op onderzoek uit. “Ik wilde liever geen gewone warmtepomp. Daarom hebben we samen gekeken welke alternatieven en technische mogelijkheden er zijn.”

Elektrisch koken

Omdat Arjen vanwege de warme zomers al graag een airco wilde aanschaffen, koos hij uiteindelijk voor een lucht-lucht-warmtepomp die kan koelen en verwarmen. “Tegelijkertijd was ik bezig met een nieuwe keuken in mijn huis. Daarom ben ik meteen overgestapt op elektrisch koken. Verder heb ik een heetwaterboiler en zonnepanelen. Door al die aanpassingen ben ik mijn huis wel op een andere manier gaan verwarmen. Per ruimte, in plaats van het hele huis. Dat kan ook omdat ik alleen woon. Met een gezin is dat misschien weer anders. Zelf vind ik het nog steeds comfortabel hier in huis, al ben ik geen koukleum. Ik had de verwarming al zelden aan staan.”

De aardgasaansluiting verwijdert Liander binnenkort gratis. “Zelf ga ik nog de radiatoren weghalen en alles netjes maken. Misschien schaf ik voor in de badkamer nog een infraroodpaneeltje aan, om daar nog wat warmte te krijgen.” Overigens waarschuwt Hidding dat verduurzamen niet ophoudt bij de aanschaf van apparatuur. “Dat moet ook allemaal worden geïnstalleerd. In de meterkasten moet dus sowieso het een en ander worden aangepast.”

Uitstootvrij leven

Minder kosten was voor Arjen in eerste instantie de motivatie voor het opzeggen van zijn aardgasaansluiting. Maar duurzaamheid speelt natuurlijk ook een rol. “Ik heb ook geen auto en kan dus nu zeggen dat ik uitstootvrij leef. Dat is toch fijn.”

Voor andere mensen die ook verduurzamingsmaatregelen in hun woning willen toepassen, heeft Arjen een tip. “Kijk er met open vizier naar. Ik hoor nu soms dat ik alleen afhankelijk ben van stroom. Maar een cv-ketel doet het zonder stroom ook niet. En kijk wat in jouw situatie de beste oplossing is. Voor iedereen geldt een ander plaatje.”

Ook aan de slag?

Wilt u ook aan de slag met het verduurzamen van uw huis? Voor professioneel en onafhankelijk advies kunt u terecht bij www.duurzaambouwloket.nl/hilversum. Meer informatie over het project Meent Aardgasvrij vindt u op www.hilversum.nl/meentaardgasvrij.

Afbeeldingen

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen