Nicolette en Ria: "De buurttuin is gewoon een leuke hobby"

Een groene tuin, dat willen veel mensen graag. Maar hoe pak je dat aan en waar begin je? Sommige Hilversummers zijn daar al mee bezig, zoals Nicolette en haar buurvrouw Ria. In een warm ochtendzonnetje laten Nicolette en Ria zien waar de buurttuin in hun straat begint en eindigt.

“Ria begon met één stukje, maar nu zorgen we samen met alle buren voor deze hele buurttuin." Achter dertien grote boomstammen ligt de tuin vol bloemen en planten. Nicolette vertelt: “Hier lag eerst alleen wat gras op harde, droge grond. De grond hebben we omgeschept. Daarna hebben we zaadjes gestrooid en gekeken welke planten er op zouden komen.”

Met kleine boomstammetjes zijn verschillende vakken (tuintjes) gemaakt. “Eerst waren de plantjes nog klein, waardoor het eigenlijk niet goed te zien was dat dit een tuin is. Van de gemeente hebben we deze boomstammetjes en wat inheemse planten gekregen die we op ons lijstje hadden staan en goed zijn voor de biodiversiteit. Ook hebben de buurmeisjes mooie geschilderde bordjes gemaakt.”

Onkruid bestaat niet

“We planten van alles door elkaar, maar wel zoveel mogelijk plantjes die hier van nature voorkomen.” Nicolette is bioloog en weet veel over wat planten doen voor de natuur. “Elke plant trekt bepaalde insecten aan. Die insecten zijn weer voedsel voor vogels en andere kleine dieren. Dus door verschillende plantjes te planten, verbeteren we de biodiversiteit.” Ook mos, paddenstoelen en onkruid zijn welkom in de buurttuin. “Onkruid bestaat eigenlijk niet. Paardenbloemen, dovenetel, brandnetel: ze trekken allemaal bepaalde insecten aan, zoals de kolibrievlinder of de dagpauwoog.”

Meer vogels en vlinders

“We zien echt meer vogels hier sinds we begonnen zijn met de buurttuin.” Nicolette wijst naar een aantal vogelhuisjes die aan bomen hangen. “Daarom hebben we ook zelf vogelhuisjes gemaakt en opgehangen. Nu zit er in een huisje een boomklever, en in de andere huisjes een paar koolmeesjes. Ook egels, eekhoorns en vossen komen hier regelmatig langs.” Opeens vliegt er een klein wit met oranje gekleurd vlindertje voorbij. “Kijk, een oranjetipje, die heb ik hier nog niet eerder gezien. Die komt ook af op de plantjes en bloemen”, legt Nicolette uit.

Inspirerend

“Het is gewoon een leuke hobby”, vertelt Ria. “Iedereen vindt het mooi. Mensen komen spontaan plantjes brengen, en verderop in de straat zijn ze ook begonnen met planten.” Nicolette vult aan: “De bloemenwinkel aan het einde van de straat geeft ons uitgebloeide bloembollen die niet verkocht zijn. Kinderen van het Gemeentelijk Gymnasium hebben plantjes gekweekt en geplant. Iemand had zelfs een tas met bloementuintjes van de supermarktactie gebracht. Het is echt inspirerend.”

Wilt u meer weten over groene en natuurlijke tuinen? Of weten wat gemeente Hilversum doet om Hilversum groener te maken? Kijk op www.bouwenaanhilversum.nl/lente.  

Tips van Nicolette en Ria

  • Gewoon beginnen! Het is niet moeilijk en hoeft niet duur te zijn. Je hebt in principe bijna niets nodig, alleen zaadjes, water en zon.
  • Zaadjes kun je uit opgebloeide bloemen halen, of je vraagt stekjes aan je buren. Probeer het gewoon en kijk wat er opkomt in jouw tuin.
  • Zorg voor verschillende plantjes met verschillende bloeimomenten.
  • Zelfs als je weinig ruimte hebt, kun je bijvoorbeeld een geveltuintje aanleggen met een paar plantjes of een boomspiegel in de straat beplanten.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen