Julia aan de slag met haar huis

24-04-2024
261 keer bekeken 0 reacties

Deze keer spreken we met Julia Jorna. Zij maakte van energie besparen een gewoonte.

De koude tochtstroom die Julia en haar gezin altijd voelden als ze op de bank zaten, is verleden tijd. Het vervangen van enkel glas door triple glas heeft hun wooncomfort enorm verbeterd. Het gezin deed nog meer duurzame aanpassingen, de een wat groter dan de ander.

“Vroeger douchte ik gerust een kwartier. Ik waste en föhnde mijn haar dagelijks. En de kachel? Die zette ik op 20 graden. Destijds had ik niet kunnen denken dat dit zou veranderen. Toch is dat gebeurd: tegenwoordig douche ik elke ochtend twee minuten. Mijn haar was ik eens in de anderhalve week. Het duurt even voor je eraan gewend bent, maar uiteindelijk wordt het een gewoonte. De laatste jaren zijn we bewust bezig met energie besparen. Dat begon met ons huis, een woning uit 1912 in de Hilversumse Bloemenbuurt. Toen we hier acht jaar geleden kwamen wonen, was er nog niets aan verduurzaming gedaan. Ik grap wel eens dat we destijds energielabel Z hadden, wat natuurlijk helemaal niet bestaat.”

Radiatorfolie en tochtstrips

“We zijn begonnen met simpele dingen, zoals kieren en gaten dichten, tochtstrips plakken en radiatorfolie aanbrengen. Dat scheelde al veel, vooral de radiatorfolie. Dat is niet duur en het zorgt ervoor dat de warmte niet in de koude muur verdwijnt, maar terug de woonkamer ingaat."

Triple glas, kozijnen en zonnepanelen

"Het echte verschil kwam toen we het enkel glas, overal in het huis, door triple glas vervingen. Ook hebben we de kozijnen en onze rotte pui laten vervangen. In combinatie met ons grote voorraam van 2 x 3 meter zorgde die pui ervoor dat je een tochtstroom voelde als je in de woonkamer op de bank zat. Door die aanpassingen is ons wooncomfort enorm verbeterd. Ik zet de verwarming nu op maximaal 19 graden en dat is voldoende.

Daarnaast hebben we dertien zonnepanelen laten plaatsen. Die willen we straks gebruiken om onze elektrische auto op te laden. De zonnepanelen hebben er ook voor gezorgd dat ik bewuster met energie omga; een wasje draai ik als de zon schijnt.”

Overwaarde voor verduurzaming

"Verduurzamen kost vaak geld. Daarom zijn we met een financieel adviseur om tafel gaan zitten. Het bleek dat ons huis, dat we destijds voor een mooie prijs hebben gekocht, flink in waarde was gestegen. Die overwaarde hebben we deels via de hypotheek verzilverd en samen met eigen geld voor de verduurzaming gebruikt. Het is fijn dat dit mogelijk was. Ik vond het belangrijk om deze duurzame maatregelen te nemen. Hierdoor is ons huis ook meer waard én hebben we een lagere energierekening."

Kleine aanpassingen

"Grote aanpassingen zijn misschien niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kan je ook met kleine aanpassingen, zoals kieren dichten en radiatorfolie, al veel bereiken. Dat hoeft niet veel te kosten. Misschien bespaar je geen honderden euro’s, maar je hebt wél meer wooncomfort. En als het in huis minder koud is, zet je de verwarming vanzelf lager.

Verduurzamen is best een taai onderwerp. Dit merk ik ook in mijn werk bij Klimaatstichting HIER. Wij delen makkelijke en laagdrempelige tips die voor iedereen (ook met een klein budget) toe te passen zijn. En gelukkig is er op internet nog veel meer toegankelijke informatie te vinden, het is echt de moeite waard om je erin te verdiepen.”

Ook aan de slag?

Wilt u ook aan de slag met het verduurzamen van uw huis? Voor professioneel en onafhankelijk advies kunt u terecht bij hilversum.nl/energieloket.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen