Matthieu aan de slag met zijn huis

18-12-2023
605 keer bekeken {0} reacties

Deze keer spreken we met Matthieu Oostveen, die zich volop verdiepte in verduurzamen en nu ook energiecoach is.

Goede isolatie én vloerverwarming. Dat waren de belangrijkste wensen van het gezin Oostveen toen ze naar een jarentachtigwoning aan de overkant van de straat verhuisden. Matthieu Oostveen verdiepte zich volop in het onderwerp en is zelf inmiddels energiecoach. Hij is ervan overtuigd dat iedereen door kleine aanpassingen al duurzamer kan wonen. Zijn tip voor wie het groter wil aanpakken: een warmtepompstage.

“Verduurzamen begon voor ons al in onze vorige woning met het verminderen van het gasverbruik. Door een bijeenkomst van energiecoöperatie HET (Hilversumse Energie Transitie) in wijkcentrum De Koepel gingen we ook beter isoleren. Toen een woning aan de overkant van de straat vrijkwam en we flink moesten verbouwen, besloten we meteen te verduurzamen. Dit was het perfecte moment om stevig te isoleren en vloerverwarming te laten aanleggen.”

Extra vloerisolatie

“Omdat we in onze woning vaak koude voeten hadden, hebben we de vloer extra geïsoleerd. Zeker omdat we ook vloerverwarming kregen en niet de kruipruimte wilden verwarmen. Verder hebben we het dak en de zolder geïsoleerd. Bij het isoleren ben ik scherp geweest op het dichten van alle gaten, vooral de kieren tussen de kozijnen en de binnenmuur. Het is echt mijn advies om daarop te letten bij het vervangen van kozijnen. Doe je dit niet, dan komt de wind via de spouwmuur het huis binnen, ook al heb je triple glas.”

Samen zonnepanelen leggen

“Zonnepanelen hebben we samen met een deel van de straat laten leggen. Na de bijeenkomst in de Koepel zijn er verduurzamingswerkgroepen gemaakt, en een daarvan richtte zich op zonnepanelen. Er is gekeken naar het type woningen, welke zonnepanelen daarvoor het meest geschikt zijn en wat een goede oplossing was voor bewoners met een dakkapel. Qua kosten scheelde het niet zoveel om dit gezamenlijk op te pakken. Het was vooral gezellig en voor mensen die minder in het onderwerp zitten, is het fijn om te leunen op de kennis van de buren. Onze gezamenlijke actie heeft nóg iets opgeleverd. De 'vriendenbonus' die iedereen ontving, hebben we bij elkaar gelegd. Daarmee hebben we een AED gekocht, die nu bij een van de bewoners aan de buitenmuur hangt.”

Warmtepompstage

“Inmiddels hebben we ook een warmtepomp. Hiervoor hebben we eerst een ‘warmtepompstage’ gedaan’. Dit idee is van Lars Boelen en las ik op internet. Bij een warmtepompstage zet je de temperatuur van het verwarmingswater van de cv-ketel in stappen lager, om te zien of het comfortabel blijft in huis. Wij begonnen op 60 graden en gingen al snel naar 50 graden. Toen we nieuwe kozijnen en vloerisolatie hadden, zijn we naar 40 graden gegaan. Ook dat ging goed, dus besloten we dat we klaar waren voor een warmtepomp. Het mooie van deze stage is dat je kan kijken of je woning toe is aan de lagetemperatuurverwarming van een warmtepomp. Merk je dat het nog niet warm genoeg is? Dan kan je de cv-ketel weer wat hoger zetten en eerst maatregelen nemen.”

Grote of kleine dingen

“Onze woning nu is veel comfortabeler dan de vorige. De vloerverwarming draagt daar erg aan bij. Wij hebben het groot aangepakt omdat we toch gingen verbouwen, maar ook met kleine dingen kan je al veel doen. Denk aan tochtstrips op oudere deuren, zoals de voordeur. Of een borstel voor de brievenbus om kou tegen te gaan. Voor ons is de woning nu goed. Wij hebben geen verduurzamingswensen meer.”

Afbeeldingen

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen