Jac aan de slag met zijn huis

17-07-2023
151 keer bekeken 0 reacties

Deze keer spreken we met Jac Rongen, een pionier op het gebied van duurzaam wonen en leven.

Op zijn woning liggen al jarenlang zonnepanelen, hij was een van de eersten met een hybride auto en dankzij slimme zonwering is het op warme dagen altijd koel in huis. De reden om duurzaam te leven is volgens Jac simpel: "We hebben één aarde en daar ga je zo zuinig mogelijk mee om."

Kijk vooral naar wat wél kan

Het begon allemaal zo'n tien jaar geleden met zonnepanelen. "Dat was toen nog helemaal niet hot. Daarna volgde een hybride auto. Ik ontdekte al snel dat je door een beetje op te letten, veel energie en geld kunt besparen. Overigens was ik met het leggen van zonnepanelen destijds net op tijd. Sinds onze straat beschermd stadsgezicht is, werd het een stuk lastiger om panelen aan de straatkant te leggen. Ook met een laadpaal ben ik lang bezig geweest. Maar dat heb je als je pionier bent. Dan doe je soms dingen waar de omgeving nog niet op ingericht is. Mijn advies is om dan vooral te kijken naar wat wél kan."

Gouden greep

Inmiddels heeft het gezin Rongen nog veel meer duurzame aanpassingen gedaan. "Alweer een tijd geleden hebben we vloerisolatie laten plaatsen. Een gouden greep die ik iedereen kan aanraden. Je merkt meteen aan je voeten dat het warmer is en het is terug te zien op de energierekening. Ook hebben we sinds drie jaar een hybride warmtepomp. Heel blij zijn we ook met de zonwering, waardoor het in ons huis - dat pal op het zuiden ligt - lekker koel blijft."

Minder warmteverlies

Sinds het gezin een sedumdak op de uitbouw van hun woning heeft, is hun woning nog comfortabeler geworden. "Hierdoor verliezen we minder warmte dan vroeger. Binnenkort leg ik nog een extra regenpijp aan, zodat water van het hoofddak eerst over het sedumdak loopt." Rongen is heel bewust bezig met het watermanagement in zijn tuin. "Met twee regentonnen vangen we water op, dat we in droge zomers in de tuin laten leeglopen. Omdat onze tuin niet helemaal vol tegels ligt, is het volgens ons echt koeler. Daarnaast hebben we over de volle breedte infiltratiekratten geplaatst. Ook dat helpt, want toen bij de buren de woonkamer overstroomde bij hevige regenval, bleef het bij ons droog."

Groenafval naar wormenhotel

De aandacht voor duurzaam leven gaat verder dan de woning. Zo zet Rongen geen groenafval meer aan de straat, maar laat hij het composteren in een wormenhotel. "Verder gooien we niets weg als het niet nodig is. Kleding kopen we nauwelijks meer en wat we kopen, is over het algemeen tweedehands. En we eten veel 'gered' voedsel, dat we voornamelijk via Too Good To Go kopen."

Begin met de goedkoopste maatregel

Voor andere mensen die duurzamer willen wonen, heeft Rongen een tip: "Begin met de goedkoopste maatregel. Bij mij was dat de vloerisolatie. Dat was een relatief kleine investering met een korte terugverdientijd, én het had een groot effect in huis. Leg verder zonnepanelen neer waar het kan. En plaats klimplanten tegen een muur op het zuiden: dat scheelt een hoop hitte in de zomer."

Afbeeldingen

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen