Lucie aan de slag met haar huis

06-06-2023
349 keer bekeken 0 reacties

Deze keer spreken we met Lucie van Cranenburgh, die ervan overtuigd is dat een woning verduurzamen niet zo moeilijk is.

Begín gewoon met het verduurzamen van je woning én doe het stap voor stap. Dat is de boodschap van Lucie uit de Hilversumse wijk Kerkelanden. Zelf heeft ze het ook op die manier gedaan. Met succes, want haar energiekosten zijn inmiddels nihil.

Eigen energie opwekken

“Zeven jaar geleden kocht ik deze tussenwoning van de woningbouw”, vertelt Lucie. “Ik heb direct zonnepanelen laten plaatsen. Ik vind het belangrijk om zo duurzaam mogelijk te leven en eigen energie te kunnen opwekken. Na de zonnepanelen volgden isolatie en de plaatsing van HR++-glas. Daarna heb ik op de andere zijde van mijn dak nog zeven zonnepanelen geplaatst, waardoor ik er nu twintig heb. Mijn hele energieverbruik haal ik daardoor uit mijn eigen opbrengst. Verder heb ik een hybride warmtepomp laten installeren. Dat was een hele stap die ook nog eens kostbaar was, maar daarvoor heb ik subsidie aangevraagd. Tegenwoordig gebruik ik alleen nog gas om te koken en om te douchen.”

Subsidie en lening

Lucie wil graag laten zien dat je ook met een middenpensioen duurzame maatregelen kunt nemen. “Van mijn inkomen zet ik standaard een bedrag opzij. Steeds als ik iets heb gespaard, gebruik ik dat voor de verduurzaming van mijn woning. Ik denk dat ik de afgelopen jaren per jaar zo’n 2000 à 3000 euro aan gespaard geld heb geïnvesteerd. Daarnaast heb ik gebruikgemaakt van subsidies en een duurzaamheidslening. Het bedrag dat ik daarvoor maandelijks afloste, was zelfs nog minder dan de besparing die de zonnepanelen me opleverde. Ik vraag me altijd af waarom niet iedereen hier gebruik van maakt.”

Ook gedrag aangepast

Alle maatregelen hebben Lucie een flinke besparing opgeleverd. “Dat is fijn, want nu heb ik alleen nog hypotheeklasten. Overigens heb ik ook mijn gedrag aangepast. Als nu de zon schijnt, zet ik de afwasmachine of de droger aan. En als het gaat vriezen zet ik de airco’s in mijn slaapkamer en woonkamer aan, die geven warmte af. Lang onder de warme douche staan, doe ik ook niet meer. Ik douche nu nog maar drie minuten en alleen lauw. Ik vind het allemaal leuk om te doen, vooral als ik zie dat het effectief is. En het is fijn om zuiniger om te gaan met de bronnen die we hebben.”

Informeren en inspireren

Lucie zocht alle informatie rondom het verduurzamen van haar woning zelf bij elkaar. “Als ik weet wat ik wil, ga ik googelen en reviews lezen. Dat vind ik leuk. En soms bel ik en laat ik me informeren.” Om anderen te inspireren, stelt Lucie haar woning open tijdens de Duurzame Huizen Route. “Mensen waren verbaasd dat het mij zo goed gelukt was om mijn woning te verduurzamen. Maar zo moeilijk is het ook niet. Gewoon beginnen met stap voor stap de meest effectieve maatregelen nemen, zoals isoleren en zonnepanelen. Ik heb het gedaan omdat ik het belangrijk vind. Met deze motivatie kun je het doen.”

Afbeeldingen

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen