Mary en Jaap aan de slag met hun huis

01-09-2022
99 keer bekeken 0 reacties

Deze keer spreken we met Mary en Jaap Langerak, voorlopers in duurzaamheid.

Voor Mary en Jaap is bezig zijn met duurzaamheid een hobby. Mary: “We zijn beiden met pensioen en vinden het heel leuk om duurzaam bezig te zijn. Klussen, tekeningen maken, een hoop draden en kabels. Dat kost natuurlijk geld. We verdienen het waarschijnlijk niet terug, maar we vinden het heel leuk om te doen en te experimenteren. En het is natuurlijk goed voor het milieu!”

Nauwelijks gasverbruik

“We hebben deze airco-installatie al jaren”, vertelt Mary. “Op elke verdieping hangt een unit. Die kan koelen in de zomer, maar ook verwarmen als het koud is. Meestal is het in huis 15 graden, soms in de avond 17 graden. Warmer hoeft niet, dan doe ik liever een trui aan.” Jaap vult aan: “Als het heel koud is, gebruiken we onze cv-ketel om bij te verwarmen. Dat is het enige waarvoor we nog aardgas gebruiken. Deze winter kijken we hoeveel dat beetje gasverbruik ons kost. Op basis daarvan besluiten we of we de cv-ketel gaan vervangen door een elektrische cv-ketel. Die hangen we dan in de gang. Dichtbij de woonkamer waar we die warmte nodig hebben.”

Duidelijk verschil na vloerisolatie

Voor warm water gebruiken ze een elektrische boiler, die aangesloten is op de zonnepanelen. Mary: “Het is een boiler van 60 liter, precies genoeg om net onder water te kunnen liggen in bad. Als ik warm water nodig heb, druk ik op een knop, en 6 minuten later heb ik warm water. In de keuken hebben we nog een kleine boiler van 10 liter, voor bijvoorbeeld de afwas.” Ook zijn het dak, de muren en de vloer geïsoleerd. Jaap laat in de gang zien hoe ze de vloerisolatie hebben aangepakt: “Kijk, hier zie je alle lagen. Hout, linoleum, kurk en een isolatiedeken onder de hele vloer. Die vloerisolatie voel je echt hoor, we merken duidelijk verschil.”

Vooruitkijken

Mary en Jaap kijken ook vooruit bij hun plannen. Jaap: ‘Bij het aanleggen van de vloerisolatie, legden we gelijk kabels naar de voorkant van het huis. Mochten we over een paar jaar een elektrische auto kopen, hebben we alvast kabels liggen voor het opladen van de auto. Daarnaast willen we zonnepanelen op onze schuur leggen en daarbij een accu plaatsen om de energie uit zonnewarmte op te slaan. Die energie kunnen we dan ’s avonds gebruiken als er geen zon meer is.’

Gratis infiltratiekratten tegen wateroverlast

Mary en Jaap hebben ook gratis infiltratiekratten bij de gemeente besteld. Infiltratiekratten worden onder de grond aangesloten op de regenpijp. Regen komt via de regenpijp in de kratten terecht, waar het tijdelijk wordt opgeslagen. Via die kratten zakt het regenwater langzaam in de bodem weg, om uiteindelijk bij het grondwater te komen.

Mary laat zien waar ze de infiltratiekratten hebben geplaatst: “Op het paadje bij ons achterom hadden we vaak wateroverlast. De schuurtjes langs dat paadje hebben geen dakgoten, dus het water liep zo over het paadje het riool in. Als het flink regende, moesten we soms 2 dagen tot onze enkels door het water lopen. Nu valt het regenwater van de schuurdaken in de infiltratiekratten.”

Regenton in de tuin

“We hebben in onze tuin ook een regenton aan de regenpijp gekoppeld. Het water uit de regenpijp gaat eerst naar de regenton. Is de ton vol, dan loopt het water in het riool. Het water uit de ton gebruiken we in de tuin.”

Ook aan de slag?

Wilt u ook aan de slag met het verduurzamen van uw huis? Voor professioneel en onafhankelijk advies kunt u terecht bij duurzaambouwloket.nl/hilversum.

Wilt u ook gratis infiltratiekratten bestellen? Kijk op hilversum.nl.

Afbeeldingen

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen